Evz.ro si optimizarea dimensiunilor – SE poate!

Vad tot mai multe site-uri care au imaginile scalate direct in pagina. Incarca imagini de o marime uneori fabuloasa(200-300kb si 1000×1500px), desi sunt afisate la o dimensiune de cateva ori mai mici.

Probleme sunt date de traficul generat in plus pe de o parte, de timpul pierdut de user in asteptarea incarcarii, de aspectul diformat al resize-ului facut de browser on-the-fly.

Evz.ro are astfel de imagini la 250X250 insa afisate la dimensiunea de 70×70. Diferenta nu este semnificativa, pe alte site-uri problema este mult mai mare, insa pe evz.ro datorita traficului problema tine de banda consumata. Prima pagina a evz.ro are in jur de 1MB! – Marius spune ca ar fi 2MB

Sunt 22 de astfel de imagini pe home page, 226.000 de absolut unici pe saptamana, la o economie de 46kb per poza rezulta o economie minima de banda de 226GB pe saptamana numai de pe homepage.

Efortul necesar pentru a face aceste modificari este suficient de mic.

Dimesiunea reala -50kb
17_monica_radu_buraga.jpg
Dimensiunea afisata in site = 4kb
mic.jpg

LATER EDIT
La o saptamana de la acest post EVZ.ro a modificat dimensiunile imaginilor, astfel prima pagina are acum aproximativ 500 kb si se incarca complet in aproximativ 10 secunde de pe o conexiune broad-band.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *