Clasele de tren in india

Indian-Overnight-TrainSunt 8 clase de confort in India, desi in cele mai multe trenuri nu poti regasi mai mult de 3-4 clase.
In general trenurile pe distante mari si care calatoresc noaptea au vagoane de dormit (sleeper) precum si vagaoane normale(cu scaune), iar cele pe distante scurte sau de zi au doar vagaoane cu scaune.

Vagoane de dormit


Aer conditionat clasa 1 (Air-conditioned first class sau AC1 sau 1A)

Cea mai buna varianta de calatorie, nu este disponibila pe toate trenurile, este cea mai scumpa si se rezerva cu relativ mult timp inainte.
Sunt disponibile cabine cu 2 sau 4 paturi si nu poti avea garantat la rezervare una dintre cele optiuni.
Veti primi asternuturi si perna.

Aer conditionat clasa 2 (Air-conditioned 2-tier sau AC2 sau 2A)
Diferenta majora vine din faptul ca nu exista compartimente, singura intimitate intre grupurile de 4 paturi respectiv doua fiind data de o perdea

Aer conditionat clasa 3 (Air-conditioned 3-tier sau AC3 sau 3A)
Similar cu AC2, doar ca vorbim de 3 sau 6 paturi

Clasa 1 (First class (FC))
Desi numele pe engleza poate sa duca cu gandul la biletele de avion first class, aceste vagoane sunt inferioare celor de mai sus neavand aer conditionat.
Sunt destul de rare, caci toate compartimentele de clasa 1 au fost in general modenrizate si dotate cu AC.
Nerecomandat!

Sleeper Class (SL)
Este clasa in care calatoresc majoritatea indienilor care isi permit vagon de dormit. Nu veti vedea turisti pe aici cu exceptia back-packerilor cu buget foarte redus sau a masochistilor.
Nu veti primi asternuturi si perne. Bineinteles nu exista aer conditionat, singurul avantaj este ca geamurile se dechid si daca nu te grabesti si vrei sa admiri peisajele, sa mergi cu buget redus si sa interactionezi cu localnicii poate fi o optiune, totusi cu accept pe “poate”.

Vagoane cu scaune

Clasa Esecutive AC Executive chair class

Cea mai buna clasa , disponibila doar pe trenurile Shatabdi Express.

AC Chair class
O optiune foarte buna de transport pentru trenurile de zi si/sau pentru calatorii de cateva ore intre orase. (Pe rutele din triunghiul de aur Delhi-Jaipur-Agra sunt cel mai des folosite de turisti)

2nd class seats (2S = reserved or II = unreserved)
Cea mai aglomerata clasa, vagoanele sunt nerenovate, murdare si rezervarile nu garanteaza un loc anume. Scaunele pot fi defapt banci de lemn. Pretul este foarte mic, pentru cativa euro poti calatorii sute de kilometri.

Cea mai detaliata si organizata resursa despre trenurile din India, pe engleza, o puteti gasi aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *